Reglementen

Baps Endurance Challenge

De deelnemers

Alle paarden (Arabische volbloedpaarden, Arabische halfbloedpaarden, Anglo-Arabische paarden) ingeschreven bij BAPS vzw mogen deelnemen aan de challenges.  De eigenaars (voor challenge 1 en 2) en fokkers (voor challenge 3) moeten gedurende het lopende jaar lid zijn van BAPS.

Enkel de prestaties van de paarden worden in acht genomen; eenzelfde paard kan dus bereden worden door verschillende ruiters gedurende het ganse jaar.

 

De challenges

Challenge 1:

Voor de nationale proeven van maximum 40, 60 en 80 km (CEN), in overeenstemming met de nationale endurance regels van de KBRSF.

De paarden die nooit proeven hebben gelopen van meer dan 80 km, mogen deelnemen.

Een geldprijs wordt uitgereikt aan de 8 eerst geplaatste of meer.

Challenge 2:

Voor de nationale proeven van 100 km (CEN) en de internationale proeven 1*, 2*, 3* en 4* (CEI), in overeenstemming met de nationale endurance regels van de KBRSF en de internationale endurance regels van de FEI.

Een geldprijs wordt uitgereikt aan de 10 eerst geplaatste of meer.

Challenge 3:

Voor de fokkers met ten minste 2 paarden uit hun fokkerij die deelnemen aan de challenge(s) 1 en/of 2.  Aan elk van hen wordt een geldprijs toegekend.

 

De punten per proef

Voor elke proef waaraan hij deelneemt krijgt het paard punten voor zover hij geplaatst wordt.  (De proeven “buiten competitie” worden niet opgenomen).

Deze punten worden berekend aan de hand van een formule en tabellen (zie Jaarboek en tevens beschikbaar op de website van BAPS, www.arabianhorse.be) die rekening houden met: het aantal afgelegde kilometers tijdens de wedstrijd, het aantal paarden bij de start en het resultaat van het paard bij aankomst.

 

BELANGRIJK:

De nationale kwalificatieraces van 40, 60 en 80 km worden geklasseerd met een lagere deler “D” dan de niet-kwalificatiewedstrijden (zie tabel 1).

Internationale races gereden in België krijgen dubbele punten.

 

De totale punten per challenge:

Voor de Challenge 1 en 2 wordt het totaal aantal punten van een paard verkregen door de punten van alle wedstrijden waaraan het heeft deelgenomen bij elkaar op te tellen.

De punten van challenge 3 worden verkregen door de som te maken van de punten van de paarden van eenzelfde fokker voor de challenges 1 en/of 2.

NB: Een paard dat in de loop van het jaar naar een hogere categorie stijgt, neemt de punten verkregen in de challenge 1 mee naar de challenge 2.  Het paard verdwijnt dan uit het klassement van de challenge 1 en kan niet meer terugkomen.

Praktische zaken

De resultaten van elk deelnemend paard zullen genoteerd worden op een deelnemingsfiche (één per paard). Deze deelnemingsfiche vindt u in het Jaarboek van BAPS, in de catalogus van de wedstrijd Exterieurkeuring van Endurance Paarden en is eveneens beschikbaar op de website van BAPS (www.arabianhorse.be).  Deze mag gekopiëerd of gedownload worden en zal het paard gedurende het hele seizoen vergezellen.

Op het einde van het seizoen zal de fiche per e-mail teruggestuurd worden naar het BAPS-secretariaat (info@arabianhorse.be) en dit ten laatste op 15 december van het jaar (behalve voor de weinige paarden die nog moeten racen tussen 15 december en 31 december van hetzelfde jaar).

BELANGRIJK

Het formulier moet vergezeld zijn van:

  • een dubbelzijdige kopie van het Registration Certificate;
  • printscreens (van een officiële site: Equibel, FEI, …) van alle koersen op de deelnemingsfiche.

Foutief ingevulde of onvolledige documenten worden niet in aanmerking genomen.

Berekeningswijze

Hier volgt wat uitleg over de berekeningswijze.

De te gebruiken formule is F x km/D.  De “D” is gerelateerd aan de moeilijkheidsgraad van de race.  De uitkomst is makkelijk te berekenen als u kijkt in tabel 1.  Vervang daarbij “km” door het aantal kilometers van de koers.  Om de “F” te berekenen, zijn er 2 opties:

  • Als de koers minder dan 10 starters heeft, raadpleeg dan tabel 2.  Afhankelijk van het klassement van het paard, komen we meteen bij de coëfficiënt “F” die gebruikt wordt in de formule.
  • Indien de race meer dan 10 deelnemers heeft, raadpleeg dan tabel 3, neem de rangorde van het paard en deel die door het aantal deelnemers.  De uitkomst daarvan is een decimaal getal tussen 0 en 1, waarmee we in tabel 3 kunnen zoeken.
    • Vb.: Een paard dat eindigde op de 6de plaats van 23 starters: 6/23 = 0,2608.  De uitkomst ligt tussen 0,2 en 0,3, wat overeenkomt met F = 8 in tabel 3.
    • VB.: Een paard dat op plaats 43 eindigde van de 76 deelnemers: 43/76 = 0,5657.  De uitkomst ligt tussen 0,5 en 0,6, wat overeenkomt met F = 5 in tabel 3.